Šestnáctičlenná expedice českých vědců z Masarykovy univerzity a Akademie věd České republiky testuje na Antarktidě odolnost trvanlivých potravin v extrémních podmínkách.
Vědecká stanice Johanna Gregora Mendela, na které se veškeré výzkumy odehrávají, se nachází na ostrově Jamese Rosse. Teploty se zde pohybují okolo 0 °C, na konci sezony ale klesají i pod -35 °C.
Přestože je stanice skromná, poskytuje dostatečné zázemí pro práci, odpočinek i zábavu. Nachází se zde laboratoře, ložnice, společenská místnost i knihovnička.
Společnost Hamé expedici zásobila trvanlivými paštikami, kompoty, džemy, sterilovanou zeleninou a rybičkami. Za značku Otma Gurmán byly k testování vybrány Přílohové omáčky.
Veškeré výrobky může expedice samozřejmě také zkonzumovat. Pobyt na Antarktidě je fyzicky velmi náročný, vědci tak potřebují výživově kvalitní, ale zároveň i chutnou stravu, kterou výrobky Hamé i Otma Gurmán jistě jsou.