Co možná nevíte o rajčatech a kečupu

Co možná nevíte o rajčatech a kečupu

Kečup k párku v rohlíku, na hranolkách, či k dochucení hotových jídel, to je zkrátka klasika.

Skvěle se však hodí také do marinád a k přípravě nejrůznějších pokrmů. Kečup je skvělý jako základ omáčky na pizzu, do zapékaných pokrmů, omáček nebo pod maso.

Kečup dokáže mnohým pokrmům dodat ten správný šmrnc.

Odpůrci této rajčatové dobroty tvrdí, že je lepší použít čerstvá rajčata. Pokud si však zvolíte kvalitní extra kečup s vysokým podílem rajčat, nemusíte mít o výslednou chuť svých oblíbených lahůdek žádný strach.

 

Jak poznáte extra kečup

Extra kečup musí obsahovat min. 10 % sušiny vnesené rajčaty. Jinými slovy, extra kečup obsahuje minimálně 200 g rajčat na 100 g kečupu.

Kečupy Otma Gurmán jemný a ostrý obsahují 12 % sušiny, tedy 240 g rajčat na 100 g kečupu. V Otma Gurmán BIO kečupu je dokonce 258 g rajčat na 100 g kečupu. Právem je tedy můžeme označit jako extra kečupy.

Není divu, že má kečup Otma Gurmán výraznou chuť po rajčatech. Vždyť je jich v něm celá hromada. A jak známo, rajská jablíčka jsou nejen chutná, ale i zdravá.

Z čeho je extra kečup vyrobený

Kromě již zmíněných rajčat najdete na etiketě kečupů Otma Gurmán také pitnou vodu, cukr, škrobový sirup, cibulový protlak, sůl, ocet a koření.

Škrobový sirup je roztok cukrů, také jinak nazývaný glukózový sirup. Rozhodně ho tedy nezaměňujte se škrobem! V kečupech Otma Gurmán žádná zahušťovadla nejsou.

A proč má extra kečup ve výživové tabulce uvedený tak vysoký obsah cukrů? Je to proto, že velký podíl těchto cukrů pochází z rajčat, která jak známo cukry přirozeně obsahují.

Nemusíte se tak bát sáhnout po kvalitě, v extra kečupech nejsou žádná éčka zahušťovadla ani konzervační látky. Kečupy Otma Gurmán jsou navíc vhodné i pro celiaky.

 

Zajímavosti o rajčatech

Rajčata jsou bohatá na vitamín A

Rajčata jsou bohatým zdrojem vitaminu A, který je spojován se zdravým zrakem, pokožkou, zuby a kostmi.

Rajčata obsahují velké množství lykopenu

Lykopen je antioxidant, který chrání buňky Vašeho těla před poškozením volnými radikály. Lykopen pomáhá udržet optimální hladinu cholesterolu v krvi a snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny prostaty, močového měchýře či karcinomu žaludku.

Větší množství účinného lykopenu obsahují tepelně opracovaná rajčata. Při vyšší teplotě se lykopen snadněji uvolňuje a následně vstřebává do lidského organismu.

Lykopen tak najdete v rajčatové šťávě, rajčatových omáčkách a kečupech, přičemž platí, že čím větší množství rajčat bylo použito k výrobě 100 g výrobku, tím více v něm bude obsaženo lykopenu.

Rajčata mají nízký obsah tuku

Rajčata, a tím pádem i kečup, obsahují velmi malé množství tuku. Nenajdeme v nich škodlivé nasycené tuky přispívající ke kardiovaskulárním chorobám.

Díky nízkému obsahu tuku je kečup rozhodně lepší variantou k dochucení hotových jídel, než tatarská omáčka či majonéza. Kečup je vhodné dochucovadlo v případě, že držíte redukční dietu. Samozřejmě však záleží na tom, jaký pokrm si jím dochutíte. Zda těstoviny, steak či smažené hranolky.

shutterstock-108522098-800x533.jpg

Dostali jste po přečtení tohoto článku chuť na něco z rajčat? Tak se inspirujte našimi recepty, nebo se rovnou proklikněte na e-shop a nakupte si tomatové výrobky Otma Gurmán z pohodlí Vašeho domova, navíc za výhodné ceny.