Gurmán vyhrál dTest

Gurmán vyhrál dTest

Pro mmohé je kečup doplňkem k párkům, pro jiné například omáčka na těstoviny, či omáčka k rýži. Na českém trhu patří kečup mezi stálice ochucovadel. Ročně ho dle statistik české domácností spotřebují až čtyři kilogramy. Prodává se celoročně, avšak největší nárůst je v období grilovací sezóny, kdy v naší domácností nesmí chybět. Nejoblíbenějším, nejprodávanějším kečupem je kečup jemný, který se dTest rozhodl také testovat.

Od posledního testu kečupů uplynulo již pět let. Kromě podílu rajčat byly testovány také senzorické zkoušky. Hodnotitelé posuzovali chuť, vůni, konzistenci a také celkový dojem z výrobku. Měřil se obsah cukru a soli a rovněž se hodnotitelé zaměřili na přítomnost pesticidů a mykotoxinů. dTest se také zaměřil na praktické aspekty, jako jsou etiketa a správnost označení.

Jak se pozná dobrý kečup? Platí, že čím vyšší podíl rajčat, tím lépe.  Aby byly splněny požadavky vyhlášky č. 157/2003 Sb, mělo by být na výrobu 100 g kečupu použito alespoň 140 g rajčat. Kečup jemný Otma Gurmán prošel testováním nejlépe. Obsahuje opravdu nejvyšší podíl rajčat a to 240g na 100 g kečupu.

Celkem z testovaných 23 vzorků jemných kečupů získal Otma Gurmán prvenství.

 

Zdroj: dTest 08/16