Historie majonézy a tatarské omáčky v kostce

Historie majonézy a tatarské omáčky v kostce

Majonéza, ale také tatarská omáčka je nedílnou součástí nejen české kuchyně. Jejich využití je v dnešní době všestranné. Dříve si majonézu a tatarskou omáčku připravovaly hospodyňky samy doma. Dnes tomu není jinak, avšak jsou hospodyňky, které sáhnou po průmyslově vyráběných produktech nejen z důvodu úspory času.

V 18. století francouzský vévoda Richelieu porazil britské vojsko u Port Mahonu. Jeho šéfkuchař na oslavu vítězství připravil hostinu, na které se měla podávat omáčka ze smetany a vajec. Smetana však v kuchyni chyběla, a tak byla nahrazena olivovým olejem. Studená omáčka (majonéza) všem zúčastněným zachutnala a brzy se rozšířila do celého světa pod názvem „mayonnaise“.

Všem známá a oblíbená tatarská omáčka, je opět dílem francouzských mágů kuchyně. Do majonézy přidali sterilované kyselé okurky, cibuli, česnek, bylinky jako jsou pažitka, petržel, estragon, šalotku, kapary, sůl a také pepř a vznikla tak tatarská omáčka. Její původní a zároveň i současný francouzský název sauce tartare je odvozen od tatarského bifteku, ke kterému omáčka byla podávána.

Pokud jste ještě nevyzkoušeli, ochutnejte Otma tatarskou omáčku a Otma majonézu. Určitě Vám zachutná.