Tipy na grilování

Tipy na grilování

Grilovací sezóna je v plném proudu a mnohým se jen při pomyšlení na šťavnaté a neodolatelně vonící čerstvě ugrilované maso sbíhají sliny. Grilování však není jen o tom hodit maso na gril a pravidelně jej otáčet. Ti největší gril machři vědí, že základem úspěchu je kvalitní příprava.

Chcete, aby si účastníci vaší grilovací párty pochutnali a vychválili vás až do nebes? Inspirujte se našimi tipy a staňte se mistry i vy.

 

Grilování zeleniny

Zeleninu grilujte očištěnou a omytou, dejte přitom pozor, aby nepřišla do styku se syrovým masem.

Zeleninu, která v sobě má hodně dužiny (např. rajče), grilujte jen chvilku a ideálně vcelku, aby se z ní neztratila šťáva. Jakmile je hotová, můžete z ní stáhnout slupku, pokapat olivovým olejem a podávat.

Určitě vyzkoušejte grilovaný lilek, cuketu, kukuřici, papriku či cibuli. Pokud rádi experimentujete, zkuste si ogrilovat také ovoce.

shutterstock-92036618-1024x715.jpg

Výběr masa

Čím více je maso libové, tím rychleji na grilu vysychá a tím častěji je třeba jej podlévat. Nejlepší je proto zvolit maso mírně uzrálé.

Nejlahodnější je hovězí a ryby, zejména pstruh a losos. Nic však nepokazíte ani vepřovým či kuřecím. Vepřová panenka či krkovička jsou na grilování ideální. Nezapomenutelnou chuť mají také tzv. baby ribs – krátká žebírka z pečeně bez páteře, která nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu.

Doba grilování se u jednotlivých druhů liší. Záleží i na tloušťce masa. Hovězí steak doporučujeme 2 – 3 cm vysoký, vepřový a kuřecí 1,5 – 2 cm vysoký. Tenké plátky masa zvládnete připravit i do 20 minut. Nejdéle budete grilovat nevykostěná kuřecí stehna (cca 30 minut).

shutterstock-178821404-1024x683.jpg

 

Marinování

Výběr marinády výrazně ovlivní výsledný chuťový zážitek. Na trhu je široká nabídka marinád – od kyselých přes pikantní, bylinkové, jogurtové až po exotické. Chutnou a velmi jednoduchou marinádu si můžete připravit z oleje, česneku a grilovacího koření bez soli.

Za zmínku stojí také speciálně ochucené oleje s kořením, které masu dodají jedinečnou chuť. Výborný je například pepřový, koprový či provensálský olej.

Doporučit můžeme i spojení olivového nebo slunečnicového oleje s čerstvými či sušenými bylinkami.

Při marinování maso nesolíme, aby z něho nezmizela voda a neztratilo tak svoji přirozenou vláčnost. Sůl můžete použít až cca půl hodiny před grilováním, nebo po grilování. Pozor si dávejte také na různá grilovací koření s vysokým obsahem soli.

Maso naložené do marinády necháme odležet v chladu minimálně 3 hodiny. Chcete-li dosáhnout intenzivnější chutě, nechejte maso odležet více jak 20 hodin. 

Maso můžete marinádou potírat i během opékání. Gurmáni si jej mohou podlít pivem či vínem.

shutterstock-142786180-1024x683.jpg

Grilování masa

Na grilování je nejlepší čerstvé maso. Pokud však musíte sáhnout po mraženém, nikdy jej negrilujte narychlo vytažené z mrazáku. Jestliže maso řádně nerozmrazíte při pokojové teplotě (ne v mikrovlnné troubě), na ohni se začne rychle vysušovat.

Pokud chcete grilovat špízy, používejte místo dřevěných špejlí kovové jehly, které při kontaktu s ohněm neshoří. Nemáte-li jinou možnost, zkuste dřevěné špejle alespoň namočit.

Před grilováním nechejte maso nechat okapat od nadbytečné marinády. Její nadměrné množství totiž prodlužuje dobu přípravy.

Jestliže maso dochucujete čerstvým kořením (např. oreganem či šalvějí), dávejte si pozor, aby koření nesežehnul oheň. Maso by tak mohlo získat nahořklou chuť. Koření doporučujeme vložit raději přímo do marinády.

Grilovat můžete na roštu, na speciálních grilovacích táccích, či v alobalu.

Maso či zeleninu na gril pokládejte až ve chvíli, kdy je pořádně rozpálený. Dbejte také na to, abyste na rošt neumístili příliš mnoho kousků vedle sebe. Minimálně 30 % roštu by mělo zůstat volných.

Ryby grilujte na těch částech roštu, kde je nižší teplota. Jelikož je jejich maso křehké, bude připraveno za krátkou dobu.

Během grilování do masa nepíchejte, ať nenarušíte jeho stálou teplotu a nezačne se tak na krajích připalovat. Na obracení jsou ideální grilovací kleště či speciální pinzeta.

Jestliže si nejste jisti, zda je maso již hotové, nejlepším řešením je zkusit kousek odříznout a ochutnat.

shutterstock-138345782-1024x683.jpg

 

Grilované maso doporučujeme podávat s čerstvým pečivem, zeleninou a grilovacími omáčkami Otma Gurmán, z jejichž široké nabídky si vyberou milovníci pikantních, speciálních i nasládlých chutí.

Máte-li nějaké své osvědčené tipy nebo fotografie vašich grilovacích úspěchů, o které se chcete podělit, napište nám. Rádi je zveřejníme na našem Facebook profilu Otma, kde již teď najdete spoustu inspirace od našich fanoušků.

Přejeme vám, ať se vaše grilování stane nezapomenutelným gurmánským zážitkem.